ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΟΣΟ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Η ΓΕΙΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ;

Είστε σίγουροι ότι η γείωση που έγινε κατά την κατασκευή του κτιρίου σας, σας προστατεύει μέχρι σήμερα;
Αν όχι, πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Το σημαντικότερο στοιχείο σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση είναι η γείωση. Πριν εφαρμοστεί υποχρεωτικά από τη νομοθεσία το 2006 η Θεμελιακή Γείωση σε όλες τις νέες εγκαταστάσεις, τα κτίρια που ήταν κατασκευασμένα κατά τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες εφάρμοζαν ως επί το πλείστον την άμεση γείωση.

Με άλλα λόγια η γείωση γινόταν είτε με την εφαρμογή τριγώνου γειώσεως, είτε με ένα απλό ηλεκτρόδιο γειώσεως. Τα συγκεκριμένα, επειδή βρίσκονται τοποθετημένα μέσα στη γη, δεν μπορούν τη σήμερον ημέρα να μας παρέχουν καμία ουσιαστική προστασία, λόγω της διάβρωσης (σκουριά) που έχουν υποστεί με την πάροδο των χρόνων. Κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί, αν πραγματοποιηθεί μέτρηση με ειδικό γειωσόμετρο.

Οι ελλιπείς γειώσεις των κτιρίων είναι η πιθανότερη αιτία για την πρόκληση ηλεκτροπληξίας. Η δεύτερη πιο πιθανή αιτία αφορά στην απουσία Διαφορικών Διακοπτών Εντάσεως (ρελέ).

Η ύπαρξη Διαφορικών Διακοπτών είναι σίγουρα απαραίτητη σε κάθε εγκατάσταση, αλλά παρόλα αυτά η προστασία που προσφέρει στο χρήστη η γείωση είναι μεγαλύτερη, αφού πρόκειται για μία απευθείας αγώγιμη σύνδεση των διάφορων συσκευών με τη γη.

Από την άλλη πλευρά, οι Διαφορικοί Διακόπτες (που από το 2006 πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν) είναι συσκευές που τοποθετούνται στους πίνακες των εγκαταστάσεων και οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να υποστούν κάποια βλάβη και να αφήσουν το χρήστη ουσιαστικά απροστάτευτο.  

Αυτό που οφείλετε να κάνετε, είναι να μετρήσετε την υπάρχουσα γείωση του κτιρίου σας και εφόσον κριθεί αναγκαίο, να προβείτε στην κατασκευή νέας.

Να είστε σίγουροι ότι με αυτή σας την πράξη προστατεύετε από τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας όλους τους πιθανούς χρήστες: Εσάς και την οικογένειά σας ή αντίστοιχα εσάς και τους εργαζόμενούς σας.

Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση των cookies και των όρων χρήσης.

Μάθε περισσότερα